Home
Εορταστική εκδήλωση λήξης της σχολικής χρονιάς στο Κ. Κ. Αγ. Στεφάνου
Δευτέρα, 04 Ιούλιος 2016 00:00

Σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η εορταστική τελετή λήξης του σχολικού έτους 2015-16 του Παραρτήματος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016. Το έργο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η κ. Ανθή Καρατράντου, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Διευθύντριας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας κας Ευφροσύνης Κωσταρά και του Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης κ. Αντώνη Ζήκου. Ακολούθως διαβάστηκαν τα μηνύματα που έστειλαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ευτύχης Φυτράκης και ο βουλευτής Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν η κ. Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας & Β/θμιας  Εκπ/σης Δ. Ελλάδας, ο κ. Γεώργιος Αφράτης, Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας, και ο κ. Αθανάσιος Ραφτακόπουλος, Αναπληρωτής Δημάρχου Δ. Αχαΐας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο κ. Βασίλειος Γκοτσόπουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Αχαΐας, ο κ. Ξενοφών Μπαχράς, Βοηθός Δημάρχου Δ. Αχαΐας για θέματα Παιδείας, η κ. Σπυριδούλα Μπαλού, εκπαιδευτικός, η οποία κατά τη διάρκεια της χρονιάς  συνεργάστηκε με το σχολείο και ενημέρωσε για διάφορα θέματα τους μαθητές, ο κ. Νικόλαος Ανδριανόπουλος, διευθυντής του Εσπερινού ΓΕΛ Πάτρας, η κ. Άννα Μαρία Βιέρου, ψυχολόγος του ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο στο Κατάστημα Κράτησης, καθώς και μέλη του προσωπικού του Καταστήματος Κράτησης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των Διαθεματικών Σχεδίων Δράσης που εκπονήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς από τους εκπαιδευόμενους. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:

1)    «Κινηματογραφική λέσχη: cine ΕΛΠΙΔΑ» με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κ. Ανθή Καρατράντου και τον κ. Ηλία Βουτσινά.

2)    «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον κ. Ανδρέα Ζέρβα και την κ. Βασιλική Συγγούνα.

3)    «Θεατρικό δρώμενο: Στη χώρα των καρεκλοκένταυρων» με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κ. Πηνελόπη Κολοκοτσά και τον κ. Βασίλειο Παλαιολόγου.

Η εκδήλωση, που εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους, έληξε σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα με την απονομή των Τίτλων Σπουδών στους εκπαιδευόμενους του Β΄ Κύκλου, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για το σπουδαίο έργο που επιτελείται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας. Οι μαθητές, μάλιστα, του Β΄ Κύκλου ετοίμασαν επιστολή προς ανώνυμο παραλήπτη με θέμα την ελευθερία μέσα από το σχολείο, το οποίο ακολουθεί.

24 Ιουνίου 2016

Φίλε μου,

Πήρα μολύβι και χαρτί και άρχισα να γράφω? δεν ξέρω το γιατί, είναι κάτι που δεν συνηθίζω. Μια δύναμη μέσα μου με έσπρωξε να μιλήσω χωρίς να ζητάω απαντήσεις?

Χθες επισκέφτηκα τον Άγιο Ελευθέριο? ένιωσα την ανάγκη αυτή. Όνειρο απατηλό, σκέφτηκα, ο Άγιος Ελευθέριος στο κατάστημα κράτησης του Αγίου Στεφάνου! Χαρά, λύπη, ανυπομονησία, ανάμεικτα συναισθήματα με το άκουσμα της λέξης ελευθερία.

Μερικές φορές δεν μπορώ να βάλω σε μια τάξη σκέψεις και συναισθήματα, μέχρι να ακουστεί το χτύπημα του κουδουνιού στο σχολείο. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι λεπτές. Εδώ μπαίνουν τα όρια της κοινωνίας χωρίς να χάνεται το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή και έκφραση. Εν ώρα μαθήματος έχουμε ανοικτά παράθυρα στο φως της γνώσης. Αυτό είναι ελευθερία; Ίσως? αναρωτιέμαι πως θα ήταν ο σκοτεινός κόσμος μου χωρίς παράθυρα. Στην αρχή δεν ήθελα ή μάλλον φοβήθηκα να τα βρω, αλλά με την ενθάρρυνση και καθοδήγηση των δασκάλων μου μπορώ και ελπίζω ξανά!

Εκπαιδευόμενοι  Β΄ Κύκλου

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας,

Παράρτημα Κ. Κ. Αγίου Στεφάνου

Για φωτογραφίες από την εκδήλωση στον σύνδεσμο:

https://drive.google.com/open?id=0B3XB3d_kYm6yQ0loZzlYaXA1OHc