Home Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Εκπαιδευτικές Επισκέψεις PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 08 Ιούνιος 2015 02:00
χαρτι και καλαμάρι

ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΔΕ ΠΑΤΡΑΣ

Η επίσκεψη στο Νότιο Λιμένα της Πάτρας επισφράγισε μια χρονιά γεμάτη δράση και έρευνα των συμμετεχόντων στο πρότζεκτ «το Λιμάνι της Πάτρας», για το διαχρονικό ρόλο του λιμανιού στην ανάπτυξη της πόλης τους. Στις 11 Ιουνίου 2015 ο ΟΛΠΑ άνοιξε τις πύλες του στο ΣΔΕ Πάτρας και ξενάγησε την ομάδα του σχεδίου δράσης στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας του Νέου Λιμανιού, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις. Η ενημέρωση από το συνεργάτη του ΟΛΠΑ κο Μπελεζάκη Παναγιώτη σχετικά με τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την κατασκευή του εμπορικού λιμανιού κίνησε το ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων και τους δημιούργησε προσδοκίες για την μελλοντική ανάπτυξη της Πάτρας. Η διεύθυνση του ΣΔΕ, οι εκπαιδευόμενοι και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτές του πρότζεκτ ευχαριστούν θερμά τον κύριο Π. Μπελεζάκη και τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών για τη φιλοξενία.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΔΕ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ & ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ

Στην αρκτική και στη νότια πλευρά του λιμανιού της Πάτρας περιηγήθηκαν στις 7 & 14 Μαΐου 2015 αντίστοιχα οι συμμετέχοντες στο σχέδιο δράσης «Το Λιμάνι της Πάτρας». Με ξεναγό τον Συντηρητή Έργων Τέχνης - Μουσειολόγο κ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ και σημείο εκκίνησης τους Μύλους του Αγίου Γεωργίου, οι εκπαιδευόμενοι γνώρισαν τις ιστορικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις σταφιδαποθήκες, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την οικονομία της πόλης τους, αλλά και τα νεοκλασικά κτίρια της πόλης, που διατηρούν ακόμη αναλλοίωτο το χρώμα τους. Η διεύθυνση του ΣΔΕ, οι εκπαιδευόμενοι και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτές του πρότζεκτ ευχαριστούν θερμά τον κύριο Ξενοφώντα Παπαευθυμίου για την άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση!

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΔΕ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Στιγμιότυπα από την αξέχαστη εκδρομή μας στο Ναύπλιο στις 22-05-2015. Οι εκπαιδευόμενοι επισκέφθηκαν το ιστορικό κάστρο του Ναυπλίου (Παλαμήδι) με τα περίφημα 999 σκαλοπάτια, το οποίο χτίστηκε κατά τη β΄ περίοδο της Ενετοκρατίας (1686-1715) και πήρε το όνομά του από τον τοπικό ήρωα Παλαμήδη, γιο του Ναυπλίου. Ακολούθως, ξεναγήθηκαν στο Πολεμικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο κέντρο της πόλης, όπου θαύμασαν τα αξιόλογα εκθέματα της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής περιόδου, αλλά και το πλούσιο σωζόμενο πολεμικό υλικό. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν σημαντικά σημεία της ιστορικής πόλης, όπως την Πλατεία Συντάγματος και τον παραδοσιακό οικισμό, περιηγήθηκαν στα γραφικά σοκάκια, και γευμάτισαν δοκιμάζοντας παραδοσιακά τοπικά εδέσματα και γλυκίσματα.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΔΕ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ? ΑΡΑΧΟΒΑ

Στιγμιότυπα από την αξέχαστη εκδρομή μας στους Δελφούς ? Αράχοβα στις 30-04-2015. Οι εκπαιδευόμενοι ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του αρχαιολογικού μουσείου των Δελφών, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις συλλογές αρχιτεκτονικών γλυπτών, αγαλμάτων και αφιερωμάτων στο πανελλήνιο ιερό των Δελφών. Ακολούθως, επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο, όπου περιηγήθηκαν στο ιερό του Θεού Απόλλωνα και της Αθηνάς Προναίας, στο εντυπωσιακό πολυγωνικό τοίχος των Αθηναίων, στη Στοά των Αθηναίων, στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών και την Κασταλία Κρήνη. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Αράχοβα, όπου περιηγήθηκαν στον παραδοσιακό οικισμό και στα γραφικά σοκάκια, και γευμάτισαν δοκιμάζοντας παραδοσιακά τοπικά εδέσματα και γλυκίσματα.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ KRUZENSHTERN

Το ρωσικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο Kruzenshtern (Κρουζενστέρν) επισκέφθηκαν την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πάτρας στον βόρειο λιμένα της Πάτρας. Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι ξεναγήθηκαν σε ομάδες από το πλήρωμα του ιστιοφόρου, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία. Πρόκειται για έναν τετρακάταρτο μυοδρόμωνα μήκους 115 μέτρων και πλάτους 14 μέτρων, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1925-1926 στη Γερμανία και δόθηκε το 1946 στην τότε Σοβιετική Ένωση στα πλαίσια των γερμανικών αποζημιώσεων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον περίφημο Ρώσο θαλασσοπόρο Ιβάν Φίοντοροβιτς Κρουζενστέρν, έχει ως βάση το λιμάνι της ρωσικής πόλης Καλινινγκράντ και έχει συμμετάσχει σε πολλές υπερατλαντικές αποστολές και περίπλους της Γης. Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πάτρας ξεναγήθηκαν στην αίθουσα του μουσείου με αντικείμενα από διάφορα μέρη του κόσμου, το μικρό παρεκκλήσι και διάφορα σημεία του πλοίου και θαύμασαν τα τεράστια κατάρτια, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία του πληρώματος.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας επισκέφτηκαν την Πέμπτη 6-3-2015 τα δύο project χορού, που υλοποιούνται τη φετινή χρονιά στο ΣΔΕ Πάτρας. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο και να δουν την υπέροχη έκθεση με τις παραδοσιακές φορεσιές.τους εκπαιδευόμενους, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νάσος Τσομπανίδης είναι απόφοιτος του ΣΔΕ Πάτρας, ο οποίος συνεχίζει τις σπουδές του, έχοντας, όπως μας δήλωσε, τις καλύτερες αναμνήσεις από την όμορφη εμπειρία της φοίτησής τους στο σχολείο.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

Επίσκεψη Έκθεσης Εικαστικών

Την Έκθεση Εικαστικών Πατρινών Δημιουργών που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πάτρας την Πέμπτη 19/02/2015 στην Αγορά Αργύρη. Οι όμορφες καλλιτεχνικές δημιουργίες ζωγραφικής, χαλκογραφίας, γλυπτικής και κοσμήματος των ταλαντούχων νέων δημιουργών Φωτεινής Καραβασίλη, Μ. Λεοντσινίδη, Γ. Πασχαλίδου, Θανάση Σιώζου, Παναγιώτας Σφακιανάκη και Νίκου Τσομπανίδη ενθουσίασαν τους εκπαιδευόμενους, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νάσος Τσομπανίδης είναι απόφοιτος του ΣΔΕ Πάτρας, ο οποίος συνεχίζει τις σπουδές του, έχοντας, όπως μας δήλωσε, τις καλύτερες αναμνήσεις από την όμορφη εμπειρία της φοίτησής τους στο σχολείο.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

«ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ

Επίσκεψη στο οινόκαστρο της Αχάια Κλάους πραγματοποίησαν την Πέμπτη 22/01/2015 οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πάτρας, που συμμετέχουν στο σχέδιο δράσης «Το λιμάνι της Πάτρας». Η ομάδα επέλεξε τη συγκεκριμένη επιχείρηση ως μια από τις πρώτες αξιόλογες της αχαϊκής πρωτεύουσας, που συνέβαλλαν στην πολυεθνική σύνθεση και τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Για έναν ολόκληρο αιώνα το λιμάνι της Πάτρας έγινε το κέντρο διακίνησης όχι μόνο εμπορευμάτων αλλά και ιδεών που κουβαλούσαν μαζί τους ταξιδευτές, θίασοι όπερας, πρόσφυγες, σε συνδυασμό με πόλκες και βαλς και φυσικά το κρασί. Η Μαυροδάφνη της Αχάια Κλάους έγινε ο πρεσβευτής της πόλης στα σαλόνια της Ευρώπης. Με την ξενάγηση στο Αυτοκρατορικό Κελάρι, όπου αναπαύονται παλιές εσοδείες Μαυροδάφνης σε βαρέλια πραγματικά έργα τέχνης, αφιερωμένα σε σημαίνοντες επισκέπτες, τους πέτρινους υπεραιωνόβιους πύργους, το γραφείο του Γουσταύου Κλάους με τα αμέτρητα βραβεία και διεθνή μετάλλια, που καλύπτουν τους τοίχους, τη μεγαλόπρεπη θέα, οι εκπαιδευόμενοι ταξίδεψαν σε μια άλλη εποχή. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε κι εμπειρία οινογευσιγνωσίας στην Κάβα Δανιηλίδος από την ξεναγό Μαρία Αγγελοπούλου. Η επίσκεψη έκλεισε με την ευχή της ομάδας να συνεχίσει η Αχάια Κλάους να αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» για την Πάτρα που θα συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

«Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΝΩΜΗ»

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τη διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας «Γνώμη» το απόγευμα της Πέμπτης, 18/12/2014, όταν εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πάτρας μαζί με τον εκπαιδευτή τους φιλόλογο, κ. Χάιδα Αλέξανδρο, κατέκλεισαν τους χώρους της. Η εν λόγω επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης (project) που «τρέχει» αυτή την εκπαιδευτική χρονιά με τον τίτλο «O λαϊκός πολιτισμός της Πάτρας». Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτής ξεναγήθηκαν από την κ. Ορφανού στους χώρους, ενημερώθηκαν για όλα τα στάδια έκδοσης μιας εφημερίδας, συνομίλησαν με τους ρεπόρτερς και φωτογραφήθηκαν μαζί τους εν ώρα εργασίας. Η εμπειρία ήταν μοναδική. Προς τούτο και το πλήθος των ερωτήσεων. Και ποιος ξέρει? μπορεί να κρύβεται ένας μελλοντικός δημοσιογράφος ανάμεσά μας. Εξάλλου, αυτή η δεύτερη ευκαιρία παντού υπάρχει!

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

«Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΠΕΡΙ ΣΚΙΩΝ» ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ

Το θεατρικό εργαστήρι «Περί σκιών» του Χρήστου Πατρινού επισκέφθηκαν οι εκπαιδευόμενοι του σχεδίου δράσης  «Ο λαϊκός πολιτισμός της Πάτρας» συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο καθηγητή τους, φιλόλογο Αλέξανδρο Χάιδα. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του εργαστηρίου, να γνωρίζουν βήμα βήμα την ιστορία του θεάτρου σκιών καθώς και του τρόπου εισαγωγής των προσώπων στο πανί, να μάθουν για τα στάδια κατασκευής των φιγούρων, να μελετήσουν ειδικές εκδόσεις για τον καραγκιόζη, όπως επίσης να πληροφορηθούν για τον τρόπο στησίματος μιας παράστασης (σενάριο, τεχνικά μέρη, προετοιμασία, υλικά κτλ). Ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Πατρινός, αφού απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων, στο τέλος έδωσε την ευκαιρία σε εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτή να απολαύσουν μια μίνι παράσταση.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Τη θεατρική παράσταση «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» σε σκηνοθεσία του Β. Κόκκαλη είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 στο θεατρικό χώρο «Γραμμές Τέχνης». Η παράσταση ύστερα από συνεννόηση της Διευθύντριας του Σχολείου κ. Κωσταρά Ευφροσύνης και των υπευθύνων του θεάτρου δόθηκε αποκλειστικά για τους εκπαιδευομένους του ΣΔΕ Πάτρας, προκαλώντας έντονη συγκίνηση και δίνοντας αφορμή για προβληματισμό γύρω από μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Η παράσταση, βασισμένη στο έργο «Ξενοδοχείο δύο κόσμων» του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ, μάγεψε τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Πάτρας με τις δυνατές ερμηνείες των ηθοποιών και την πρωτότυπη μουσική που έγραψαν γι? αυτό οι Deadbeat Escapement. Το έργο, ακροβατώντας μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας, είχε έντονο το συγκινησιακό στοιχείο, οδηγώντας στο τέλος σε μια λυτρωτική κάθαρση.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

ΤΟ ΣΔΕ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Το Σάββατο 20 Δεκέμβριου 2014 ομάδα εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Πάτρας μαζί με τις εκπαιδευτικούς κ. Ράπτη Πηνελόπη και Δημητρέλου Αργυρώ, και τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Κωσταρά Ευφροσύνη παρακολούθησαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας την ομιλία του επίκουρο καθηγητή ΑΕΙ Αθηνών Μάνου Στεφανίδη και θέμα: «El Greco, ένας παγκόσμιος Έλληνας: μεταίχμιο και έκσταση». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Μετά το τέλος της ομιλίας και της ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολούθησε οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην εικαστική έκθεση κεραμικής που φιλοξενείται στο χώρο του Μουσείου.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

ΤΟ Σ.Δ.Ε. ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ

Σπάνια αντικείμενα, φωτογραφίες και πρωτότυπα έγγραφα σχετικά με την επανακομιδή της Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πάτρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης, τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη και ξενάγηση οργανώθηκε από τη Διεύθυνση του Σχολείου με αφορμή την Έκθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοκλητείων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από τότε. Οι εκπαιδευόμενοι είδαν ιερά αντικείμενα, όπως την παλαιά λειψανοθήκη, με την οποία επεστράφη η Αγία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα από τη Ρώμη, πρωτότυπα έγγραφα υπογεγραμμένα από τον Πάπα Παύλο Στ΄, την πρωτότυπη αλληλογραφία μεταξύ Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και του Πάπα της Ρώμης, άμφια των Διακόνων, Λάβαρα κ.λπ. Η έκθεση περιείχε, επίσης, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, ιστορικές φωτογραφίες και σχετικό βίντεο με κίνηση και φωνή από την υποδοχή της Αγίας Κάρας στην Πλατεία Τριών Συμμάχων και την Δοξολογία στον Παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

«Το ΣΔΕ Πάτρας στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ»

 

Την επετειακή έκθεση του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων με εφημερίδες και έντυπο υλικό από τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο και τη γερμανική κατοχή επισκέφτηκαν την Παρασκευή 24-10-2014, οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ Κύκλου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τα γεγονότα μέσα από εφημερίδες της εποχής και να δουν από κοντά τα ιστορικά εκθέματα.

Μετάβαση σε πλήρες άρθρο

 

 

χαρτι και καλαμάρι

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησε το σχολείο μας την 23/10/2009 στην έκθεση «Χαρτί και καλαμάρι- τα εργαλεία της γραφής» στην ανακαινισμένη αίθουσα του Αρσακείου η οποία συνδιοργανώνεται από το Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών - Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και τη ΔΕΠΑΠ. Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση που περιλαμβάνει εκθέματα από τη συλλογή του Μιχάλη Καΐρη, που με μόχθο και μεράκι συγκέντρωσε και διαφύλαξε πολύτιμα τεκμήρια και εργαλεία, τα οποία και αποτελούν μια καταγραφή της ιστορίας του πολιτισμού στον τομέα της γραφής.

Από τη γραφίδα στυλεό, τον κάλαμο, την γραφίδα από φτερό, μεταλλικές πέννες, μολύβια και στυλογράφους, αλλά και όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εξαρτήματα που χρησιμοποιούσε ο γραφέας, όπως γραφιδοθήκες, μελανοδοχεία, ξύστρες, στυπόχαρτα, χαρτοφύλακες, σημειωματάρια, καθώς και τα απαραίτητα τότε, για τη σφράγιση και ζύγιση των πρώτων επιστολών. Στις προθήκες εκτίθενται ακόμα, εργαλεία γραφής που χρησιμοποιήθηκαν στην Άπω Ανατολή και στον Ισλαμικό κόσμο. Καταδεικνύεται έτσι, η εξελικτική πορεία των εργαλείων γραφής, αυτών που εξυπηρέτησαν τον άνθρωπο για εκατοντάδες χρόνια. Μερικά εργαλεία απαιτήθηκε, πενήντα, ογδόντα ή και εκατό χρόνια πειραματισμών και εφευρέσεων, ώστε να αποκτήσουν την επιθυμητή λειτουργικότητα. Είναι ως εκ τούτου αντικείμενα με εσωτερική, αλλά και αισθητική αξία. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται διεθνώς μια προσπάθεια για τη διάσωση και μελέτη αυτών των αντικειμένων, με τη δημιουργία Μουσείων «γραπτής επικοινωνίας».     Παράλληλα η έκθεση αυτή, αποσκοπεί να προβάλλει την αξία και ομορφιά της ιδιόχειρης γραφής, καθώς και της καλλιγραφίας, σε μια εποχή όπου η «ηλεκτρονική επικοινωνία», τείνει να εκτοπίσει τα πάντα.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 15 Ιούνιος 2015 12:21